Followers

API JANGAN LAWAN API..

Wednesday, June 10, 2009 / Posted by Muhammad Danny /

8.13pm.. JAKSA..

Baru je abis mandi lepas main bola tampar yg sgt2 best..
Team work yang padu wlpn kecundang [huk2]..
Tahniah kpd team yg akan berentap di final esok..
Kami grup yang kalah akan terus sokong korang.. [bajet suci r ny]

Few days bacj, emosi ak sgt2 x stabil..
Angkara baca entri kawan ak yang 'hentam' entri ak.. [siap link ag]
Few tyme ak cuba tk respon kpd entri dy, tapi ternyata ak tidak cukup kuat..
Ak akur dengan kesilapan ak dan ak terima seadanya..
Bukan ak mengalah dan hanya tunduk pada kawan ak 2..
Tapi ad sebb ak buat cm 2..

Selama ny bila ak post entri je, mesti ad yang akan terase bagai..
Ak cukup2 meluat ngan org yang terase padahal ak baru herdik sket..
Memang ak marah membara ngan entri kawan ak 2..
Dy ibarat menidakkan yang betul dan sentiasa menyokong ap yg dy suka..

Tapi cne ek kalu sume org sush nk terima kenyataan??
Asal ditegur, melenting mcm rumah roboh dilanda tsunami..
Asal dinasihat, mengamuk ibarat isteri kena kebas laki ensem..
Ap salah kalu kita terima seadanya dan ubah diri sndri..

Ak percaya, dunia blogging ny mcm2 sebb kita menulis..
Ad yang hendak menyampaikan ilmu..
Ad yang hendak meluahkan perasaan kesunyiaan..
Ad yang suka memaki hamun x tentu hala [terase kejap]..
Ad juga yang menulis kerana dy hendak menegur kawan dy..
Demi kawan dia, dan demi persahabatan yang terjalin..

Namun kita harus ingat, tidak semua manusia dapat menerima tamparan..
Ak akui ak lemah dari segi psikologi apatah lagi mental..
Tapi ak berusaha tk mencapai yang terbaik jika ad yang menolong ak [x tolong pon same]..

Kepada kawan ak [ko tau sape yang ak tujukan]..
Ak terima kesilapan ak seadanya..
Ak terima teguran itu sebaiknya..
Ak terima nasihat dan herdikan itu dengan hati terbuka..
Tapi ingat ek, kena ad batas bila nk marah org..
Ak paham perasaan ko, ko pon kena buat benda yg sama gak..
Bukan senang nk puaskan hati semua org, dan akan ad yang terguris..
Ak lalui semua i2 dengan hati terbuka kerana engkau mengajar ak..
Yang haq tetap haq, yang batil tetap batil..
Jgn sekali memihak kepada kepalsuan sedangkan kebenaran itu ternyata..
Ko harus belajar melihat diantara bukan sahaja sebelum dan selepas..

Alhamdulillah...
Ak makin tabah dan matang dlm mengharungi mslh sebegini..
Setahun membisu mengajar ak erti untuk berhadapan dengan mslh yang kerap kali berulang..
Bersyukur ke hadrat Ilahi, kerana setiap ujian yang datang adalah mengikut kemampuan kita..
Tidak ad yang lebih manis dari ujianNya kerana itu tanda kasihNya kepada kita..

Alhamdulillah..
Keakraban itu tidak akan putus apatah lagi pudar wlpn sedikit..
Air yang dicincang tidak bisa putus..
Kacang tidak sekali akan lupakan kulit..
Nyamuk tidak mungkin menyebabkan kelambu hangus terbakar..
Hutan tidak bisa ditebang angkara pokok sebatang...

Kawan2..
Ak lalui mslh ak kali ini dengan senyuman dan disambut dengan senyuman..
Kerana api tidak boleh bertemu api, kita harus menjadi air jika kita yang memulakan..
Kalau kita sayang kawan kita, kita buat yang terbaik demi dia..

Renung2kan.. Fikir2kan..
Salam.. Sekian

p/s- entri ini tergendala selama 4 hari setelah jiwa ak tenteram..
p/p/s- nanti baru ak post sal kenangan ak kat keluarga angkat.. kena ikot turn ek.. sebb benda ny jadi dulu..
p/p/s/s- antara gagal melaksanakan atau berjaya mengundurkan diri.. mana satu akan mematangkan kita dan menjaga maruah kita?? renung2kan.. fikir2kan..