Followers

KEHIDUPAN | SOLITAIRE

Monday, May 11, 2009 / Posted by Muhammad Danny /

1.03pm.. G1 203..

Baru selesai mencuci baju dan juga mandi..
Ternyata ak keenatan yang teramat..
Sekian lama tidak sola subuh tepat pada waktunya, hari ini ak berkesempatan..
Buka sahaja mata, ak seolah2 disembahyangkan.. Ahaks..
X ah, ak xleh ad lampu tyme ak tido.. Nanti ak akn terjaga ngan mudah..

Skang kat bilik rase cm sedih lak..
Kawan2 ak ramai yang buat LI..
Ak tetap duduk kat bilik memikirkan masa depan..
Smlm tyme dorang packing barang, rasa cm bes lak..
Suasana cam nk g skolah for the first day of the year..

Semalam ak main Solitaire dalam laptop ak..
Rasa cm memberikan ak pengajaran dalam idop lak..
Dari starategi main and pergerakan setiap satu kad..
Meh la ak cter sebb ak tau korang x main game.. Ahaks..

Dalam solitaire kan ad kad2 yang tersembunyi kat belakang..
Setiap tempat kosong hanya boleh diletakkan 'King'..
Boleh buat pergerakan sekali and 'undo'..
Bolah main antara 'draw three' ngan 'draw one'..
Ada outline dragging..

Cm 2 gak la kehidupan..
Kad2 yang tersembunyi ibarat masa depan kita..
Kita yang tentukan cne kita nak capai benda 2..
Antara kita amik jalan mudah ngan habiskan yang nipis..
Atau amik risiko tk habiskan bundle yang tebal..
Kita x pasti ap yg ad kat belakang, tapi kita berusaha tk habiskan..

Nak buat keputusan pon bukn senang..
Sekali kita letak 'King' kat tempat kosong, kita akn nyesal kalu salah..
Kena gak pkir 'queen' yang patut masuk kat sana supaya x bazir ruang..
Begitulah kehidupan..
Setiap langkah yang diambil, pastikan ad kesinambungannya..
Bukan setakat satu tanpa dua.. Tapi biarlah habis sampai ke hujung..

Kalau buat silap, xd masalah sebb ad 'undo' button..
Tapi hanya sekali je kot leh undo.. Kali kedua dh xleh dah..
Hidup pon cm2 gak, kita hanya akn dimaafkan sekali..
Kita akn diberikan peluang tk perbaiki tapi hanya sekali..
Hargai dan jangan lakukan kesilapan yang sama..

Nak buat keputusan pon kadang kena pkir beban..
Draw one and draw three contoh paling mudah..
Antara kita buat keputusan sendiri atau ngan orang ramai..
Ad kala, kita perlu buat ramai2.. Ad kala kita yang tentukan sendiri..
Ini la yang akan mematangkan kita ngan berdikari sendiri..
Jangan terlalu mengharap sampaikn sume perkara ad pertolongan..

Yang pasti dalam kehidupan, mesti ad bantuan..
I2 la fungsi 'outline dragging'..
Asal kita nk buat pergerakan, mesti ad hint ant boleh masuk atau x..
Dan i2 juga gunanya ad kawan2 disekeliling..
Yang memberikan kita bantuan bila kita buntu..
Yang menghulurkan pertolongan kita susah..
Tapi bukan bermakna kita perlu mengharap..

Kawan2..
I2 la kehidupan sebagai seorang manusia..
Kita pilih, Allah yang tentukan..
Tidak semestinya seperti Solitaire ny, banyak je lagi analogi yang boleh gambarkn kehidupan kita..
Sume nyer bergantung pada kaca mata serta prospek sendiri.

K la.. Ak nk cari makanan sat..
Depan ak ad roti tapi cm x elok plak kalu main makan tanpa minta..
Buat kawan2 yang sedang LI, semoga berjaya ek korang..
Yang kat seluruh Malaysia skang, sedey lak xdpt join korang..
Ak doakan korang berjaya dan penuh ngan pengalaman..

Salam.. Sekian..
p/s: rasa cm housewife pon ad.. hahahahahahah..

11 comments:

Comment by shaiqin aisyah_Eman on May 11, 2009 at 2:01 PM

housewife?blhlah..dr xde pape.Hikhik

Comment by Muhammad Danny on May 11, 2009 at 2:55 PM

hahahah.. betol gak ek..

Comment by miss AIN on May 11, 2009 at 5:43 PM

u thnk too much!=)
kdg2 mmg el0k lau kte pk bnyk2 ni..
reflect blk ape yg kte da wat n ape yg kte akan wat..

Comment by Muhammad Danny on May 12, 2009 at 12:43 AM

[miss ain]..
hurm.. yess.. i really2 luv 2 think..
n sum tyme does things makes me go mad..
but then, i enjoy doin it as i discover more n more things..

Anonymous on May 12, 2009 at 2:15 AM

salam...erm...
1st perkongsian yang menarik..
tapi bagi saya kurang pemahaman skit sbb saye memang surrender bab game solitare ni..
huhu..
kalau boleh nanti kongsikan lagi erk tentang analogi yang ade di sekeliling kita untuk dikaitkan dgn kehidupan..
2nd...nice la wajah baru blog ni..
tersusun ..
hehe..
ppun..thanks..

Comment by miss Ann on May 12, 2009 at 8:29 PM

hehhe!~
abg danny...
acteli byk bnda yg bg kte ptunjuk dlm idop ni...
cuma kte ant seda n x je kan...
nway, thx...
sbb mbke lg mnda shaye...!~
(=

Comment by Muhammad Danny on May 12, 2009 at 10:18 PM

[anon]
hurm.. tahnks sebb puji.. ahaks..
analogi dlm kehidupan ny kena buat sndri.. baru la bes bila kita pkirkan..
sebb dlm kehidupan, ad yg betol bg kita.. tapi tidak betol bagi penerima seterusnya.. i2 kata golongan skeptik..

tapi i2 x bawa maksud kita kena ikut cakap n naluri sndri jek..
mesti ad check n balance dlm idop..
pepatah jgn jaga tepi kain org pon kadang boleh disangkal.. ap guna ad pepatah bersatu kita teguh, bercerai kita roboh? jika dibandingkan dengan pepath sebelumnya..

renung2 kan..

[miss ann]
hahahah.. betol3.. sgt2 banyak..
tapi bila banyak sgt, fenin gak bila nk taip kat blog ny.. kadang mixed up sume fakta2 yg nk bawakan.. btw, welcome n jgn lupa follow abg ek..

Comment by miss Ann on May 13, 2009 at 12:11 AM

bereh!!!~
hehehe!~
(=

Comment by miss AIN on May 13, 2009 at 3:29 AM

if im not mistaken, most of the entries in this blog are about ur thinking..
..n im a silent reader of ur blog b4 being ur follower!=)

sume sbb my lil sis..skrg da jrg berhubung dgn dier..
so, i've to read her blog more as well as urs since she always mention about u in her blog..

Comment by Muhammad Danny on May 13, 2009 at 7:23 AM

[miss ain]
erm.. my thinking?? sort of actually..
sblm ny suke copy paste dari blog org.. tapi kawan cakap, kena bagi kredit..
bila dh bagi kredit, kena sindir lak asek copy n paste jek..
bila citer sal perjalanan idop sndri lak kena cop blog 'luahan perasaan'..
jadi tk tidak membosankan readers ngan mslh sndri jek, 2 yg mencurahkan idea 2..

sebb ad banyak jenis pendengar yg boleh saya bahagikan..
nanti entri len saya cter kan..
kang panjang lebar lak..

btw, thanks 4 following..

Comment by iyllienaz on May 21, 2009 at 9:50 PM

sangat suke entry ini..=)

Post a Comment