Followers

Sila Baca Dengan Hati Yang Tenang.. Jiwa Yang Luhur.. Akal Yang Mampu Menafsir.. Dan Jangan Buat Kesimpulan Awal..

Friday, April 24, 2009 / Posted by Muhammad Danny /

11.05am.. G1 203..

Skang nga gigihkn rumuskan buku PJJ Pengantar Falsafah Politik..
Tapi tetiba ak bad mud tadi sebb chat ngan sum1..
Oleh kerana dh setel n ak dh ok, ak malas nk cakap intipati chat 2..
Tapi ak nk gtau seluruh dunia sumtin..

Hurm.. Cne ek nk mulakan.. Ak pon x tau..
Cni la, ap sekalipon kita buat, kita kena dengar dr kedua belah pihak..
Bukan dengar dr sebelah pihak then kita buat kesimpulan..
X pon, kita dh buat kesimpulan baru kita nk tau ap sblh pihak nk cakap lak..
Sebb at that point if tyme, jiwa n pemikiran kita dh taksub ngan ap yg kita dh putuskan..

Manusia xkn paham selagi x alami..- ayat yg slalu ak guna tk decibe diri ak sndri..
Tapi kan, ad kala manusia guna semata pancaindera tk mentafsir..
Tanpa gunakan akal n hati bagi memahami ap yg sebelah sana rasai n hadapi..
Bayangkan dikala kita senyap tapi org anggap kita salah, cne ek nk decribe??
Ini aliran skeptik ny- boleh diketahui tetapi tidak boleh dijelaskan.. Boleh dicari tetapi tidak boleh dijumpai..

Hurm.. Mslh hati ny, xd sape pon yg tau act..
Ramai yg mentafsir atau buat kesimpulan awal..
Kadang berniat tk memberi peringatan tapi akhirnya dy menyakitkn hati..
Memang kita bersyukur dengan niat yang baik..
Tapi hati yg terluka cne ek?? Parut yg dh ad xkn ilang ke??
Sebb 2 pepatah menyebut, telajak kata badan binasa..
Bukn pd yg berkata, tapi yg mendapat kata2 i2..

Hurm.. Ad ag nk cakap ny..
Bila nk bagi nasihat, tau ap yg kedua belah pihak ase n alami dulu..
Ak xnk sentap sape2 kat sini.. Tapi ak yg merasa n alami sndri xtau nk cter cne..
Fahami dulu keadaan then bercakap..

Hurm.. Bila kita buat salah, jgn la alihkan kesalahn 2 pada org len..
Then org len yg dapat bahana sebb org len..
X nah pkir ke?? Kesian la gak kat org len..
Kalu i2 mslh kita sebb kita sndri, kita tanggung la..
Tapi kalu org 2 yg buat kat kita, perlu ek balas?? N salahkn dy balik??
Xpaham ak ngan manusia skang..

Siyes smlm ak dh ok sume benda n dh malas nk pkir..
Tapi d minit ak kena cm ny, ak jadi x keruan ag..
Ak marah sebb org hanya pandai bercakap tapi xpandai pkir..
Haish2.. Nk luahkn sume je kat dlm ny, tapi i2 bukn style ak yg skang.. Dulu yer r..

Sng je aw.. Bila kita salah, kita akui 2 salah kita..
..................... [ad benda nk smpikn, tapi lebih banyak senyap]
Ak dh puas kena ngan org..
Ak dh puas dilihat sebagai yg salah..
Ak dh puas membaca s/o2 yg membuat ak nyampah..
Ak dh puas baca blog yg hanya lihat ak sbg salah..
Ak dh puas ngn sume ny..
Semoga ko berjaya dengan amannya tanpa ak hendak kisah..

Salam.. Sekian..
p/s: ini kata hati ak yg dh dilukai berapa kali dlm 2 hari ny.. n sgt2 luka smpi senyuman dari mulut yg besar xkn dapat tutup.. tapi ak tetap diri ak, yg kononnya ego semata2 dimata kawan2.. terima kasih la kawab2..

2 comments:

Comment by HaziratulQuds on April 24, 2009 at 11:33 AM

ha ha ha
[hanya mampu tersenyum]
=)

Comment by saya.L-A-N-N on April 26, 2009 at 6:24 PM

danny.bole x klu lagu kat blog ni dimainkan secara manual? aku tgh layan lagu alih2 lagu ni kua. mngnggu la :D

Post a Comment