Followers

YDP 2009!! AMIK PERHATIAN

Friday, March 20, 2009 / Posted by Muhammad Danny /

2.53pm.. Bilik Peta..
Spt yg dijanjikan, ak nk pst sal jaksa..
Bukn sal jaksa ak, tapi tk peringatan kat jaksa baru..
Ish.. Bukn peringatan r.. Tapi skit sebanyak ap yg kita akn dapat bila jadi jaksa..
Tapi ak lebih memberat kpd yg akn jadi Ydp r..
Sebb ak percaya, manusia hanya faham setelah melalui..

Baik lah..
D minit kita jadi Ydp..
D first thing kita kena pkir, cne nk buat sume unite..
Cne nk bagi dorang ny sekepala..
Kalu dapat kawan2 yg memang sekepala, memang bes r..
Tapi bes 2 pn x lama, sebb dlm m3ting2 yg akn datang, kawan2 lagi sush tk dengar cakap kita..

Jadi ydp, kena sentiasa ad fresh ideas..
Klau yg len tanya sal idea tk projek, kita kena bagi on d spot..
Kena all roundest.. Xleh ad pilih kasih..
N xleh ikot taste kita je..
Seriously, sgt2 sush sebb kita akn kering idea sebb dh bnyk sumbang kat Sr dulu [2 pn kalu ko bagi idea r tyme ko jadi Jr]..
N pastikn ideo ko ny, out of d box n realistik..
Bukn gempak tapi utopia.. Just dont b silly..
Bak kata Dr, buat sumtin beyond ur limit.. Jgn buat benda2 yg menyushkn diri n komplikated..

Tyme m3ting lak..
Ko pengerusi yg xd hak tk bagi pendapat..
Nak bagi boleh, tapi bersedia tk ditolak ngan suara majoriti..
Cm ne hebat pon idea n penerangan ko, kemungkinan tk ditolak sgt2 tinggi..
Sebb, bese nyer yg jadi ketua ny, semangat waja sket.. Anak2 buah x suke sgt r..
N kalu ad pertikaian ant 2 pihak [katakan 9 vs 9, n ko kata pemutus].. D minit ko buat decision atau letak stand ko, ko akn dibenci oleh sume 18..
Nape 18 teros?? sebb 9 yg tewas sah2 dh benci ko sebb ko pihak pada dorang..
9 yg menang lak akn mula memujuk kawan2 dorang..
Tapi situasi ny jarang2 sgt berlaku.. Pernah kat ak skali je..

Jadi ydp, jgn ad ap2 affair/skandal/ lover dlm jaksa 2 sndri..
Lagi elok kalu o keep single smpi ko abes..
Sebb org ny mesti tau ko nyer emotion n mood all d tyme..
Jadi org akn mula benci ko bila mana dy cuba terangkn perasaan ko kat yg 17 lagi..
Trust me.. Kalu ko buat salah, n ad org ko sndri yg backing, ko akn makin dibenci..
Best way is,, ko terima segala kesilapan ko n mintak maaf ngan penuh rendah diri..
Jgn sesekali menyindir wlpn ko x bersalah..
Jgn sesekali mengungkit wlpn ko yg betol.. [ak cuba, tapi sgt2 perit bila pkir balik]..

Motif nk single wlpn lover ko bukn jaksa??
Haa.. Ny bagi memastikan 'kebolehpasaran' ko sentiasa pada rangking teratas..
Bukn teratas r, tapi more towards available.. Hahaha..
Jr2 ko akn rasa sgt2 down bila tau ko dh berpunya [wlpn ko x ensem ye]..
Wlpn dorang bukn nk kapel ngan ko pon, tapi dorang kurang selesa kalu ko ad lover dh..
-Lebih lanjut akn diceritakan secara face 2 face-

Bila dh jadi Sr.. Ingat kata2 ny..

Yang muda disayangi..
Yang tua dihormati..

Cm ne nk sayang n cm ne nk hormat??
Seawal MMP, jgn sesekali cakap ko-ak nga Jr2..
Selama ak jadi ydp, sgt2 sush nk panggil selain adik ye..
Wlpn dakk 2 lagi tua apatah lagi yg sataraf umo ko..
Ny la rahsia ak dipanggil 'abg' smpi skang..
Dorang akn rasa disayangi bila mana dorang dipanggil 'adik'..
Treat dorang cm adik sndri.. Marah n tengking atas sebb sayang..
Bukn sebb benci atau nk lepaskn geram..
Ak ngaku pernh marah n tengking Jr, n ak sgt2 nyesal.. Tapi sekali terlepas, smpi mati dikenang.. Amik iktibar..
Kalu ko nk suro dy cari jaksa ko yg len pon, pastikn ad gelaran abg atau kakak..
Bukn jaksa je, tapi tk sume Sr yg ad..
Contohnyer r..
JR : abg danny, nak tempah bus cne ehh??
KO : erm.. sal bus2 ny abg x mahir r.. cube g tanya abg bonda.. x pon abg lolo..

Yezza.. Jgn sesekali panggil nama je tanpa pangkay 'abg' n 'kakak'..
Sgt2 mendatangkn bahaya..

Sbg ydp.. Ko akn jadi public figure aw..
Ke mana je ko jalan, pastikn ko senyum n sentiasa senyum..
Ko sush ati atau sedey cne pon, pastikn ko x tunjuk depan Jr ko..
Selama ak jadi ydp r, ak rasa sgt2 femes..
Sgt2 femes.. Ak ulang supy ko leh kawal perasaan bila ko dikenali ramai..
Rajinkn bersalaman ngan org..
Ko g pasar malam pon, ko kena benti tk salam..
Kena sembang.. Kena tego..
Sekali ko buat derk ngan dorang, bersedia tk digulingkan secara perlahan..
Tego je selagi mana mampu.. Org akn cakap ko bajet cm wakil raklyat n so on..
Tapi sikit pon ko xkn rugi..
Baik lah ngan sume pihak [wlpn ad skit yg ak x rapat], sebb bila dh abis jadi jaksa, ko la org paling beruntung..

Tyme jadi jaksa gak..
Cipta n bina nama ko merata tempat..
Biar ko jadi sebutan ramai wlpn kadang ko akn rasa terlalu femes..
Sebb, bila ko tepon org je, org akn kenal ko..
Ko jalan kemana sekali pon, org akn tau sape ko..
Jadi ydp, personal life ko akn terkubur..
Ko berkhidmat sepenuhnya tk rakyat..
Berusaha selagi mana ko mampu.. Jgn smpi jatuh sakit..

Bersedia tk dijatuhkn atau digulingkan..
Trust me, 1sem, o akn rasa zaman kegemilangan ko..
Jr2 akn dengar cakap.. Jr2 akn tanya mcm2 smpi ko penin..
But 2nd sem, ad yg akn buat ko jatuh..
Bersedia je tk org desak ko letak jawatan..
3 kali ak kena desak tk letak jawatan, tapi ak kuat sebb jaksa2 ak still sokong..
Trust me, ad org yg akn pecah kn team ko..
Bila mana kami[sr2 jaksa] nk gtau korang whats next, dy akn cop kita lah yg pecahkn korang sume..
Benda ny dh jadi 2 kali..
Kali ke3 xkn menjadi sebb kitaorg dh tau sume ny..
Nama ko akn diburukkn bilamana ko berada tinggi di puncak..
Jawatan ko akn diperlekehkn smpi ko morally down..
BERSEDIA!! Ak alami n jaksa2 ak yg bangkitkn ak semula..
Kawan2 bukn jaksa lak, x ramai yg tau..
Bila dh setel, baru cakap kat dorang.. N dorang akn paham nape ko perangai pelik sket..

Jgn sesakli pkir nk letak jawatan.. [wlpn ak dh dekat 4 kali terpikirnk letak jawatan]..
Nape xleh?? D minit ko letak jawatan, ko lari dari masalah..
Sekali ko lari, ko xkn dapat betolkn ap yg silap lagi..
Ko xkn dapat clear lik nama ko..
D minit ko letak, ramai yg akn gelak.. Sgt2 ramai..
Jr2 ko akn nyesal anggap ko idol selama ny..
Bertahan smpi abes.. Jgn jadi bekas jaksa.. Jadi mantan jaksa..

Bila ko ad mslh..
Ko ad pilihan ant citer kat jaksa ko, atau kawan2 ko..
Tapi, kalu i2 mslh jaksa, korang ber18 je yg kena tau..
Jgn smpi yg len tau.. Wlpn agak selfish, tapi ingt nasihat ny..
Ak xmo cter lanjut, sebb ak sedy bila teringat sal benda ny..

Last skali r..
Jgn percaya n terkenang budi sum1 2..
Kononnyer dy yg nek kn ko, tapi sbnrnye bukn dy..
Senang cter, jaksa berada teros bawah pengetua n pemantaun felo..
Bukn sape2.. Jgn tersilap ikot arah..
Sape.. Face 2 face nanti ak citer kat ko sume-..

N jadi ydp, pastikn ko ad sorang kawan yg bukn jaksa..
Yg akn dengar segala rintihan hati ko..
N pastikn dy xkn citer kat sesape..
Nape x cter kat jaksa je?? Nanti dorang akn hilang respek kat ko..
Trust me..
Ak st2 bersyukur sebb ad sorang kawn yg ak dengar segala sush senang ak jadi jaksa..
Tapi ak banyak x cter kat dy lagi2 kalu ad mslh ant jaksa..
-Lebih lanjut bila face 2 face..

K la..
Ak rasa ny je kot yg ko kena tau..
Ak akn tetap kat KPZ sebb ak syg kolej ny sgt2..
Wlpn mahal, ak akn tetap stay tk tolong..
Sekali berjaya, jgn sekali jatuh..
Sekali naik, jgn sekali turun..
Wlpn i2 adat hidup, tapi kita kena pertahankn sume 2..
Trust me, jaksa 2009/2010 akn mengalami kesushn yg teramat..
Another hatta is coming.. Trust me..

Salam.. Sekian..

5 comments:

Anonymous on March 21, 2009 at 3:27 PM

wah...mcm surat wasiat.neway thanx 4 ur advice.trimas coz masih sudi bg nasihat utk junior2 abg.wlau siapa pun yg bkal jdik jaksa,trus kn la usaha abg untuk guide dorg.tego mane kepincangan dorg.teguran itu nant akn mbawa kebaikn.thanx utk suma idea,tenaga etc yg telah dikorbankn spnjg abg jdik ydp.moga terus success dlm hidup. =)

Anonymous on March 22, 2009 at 6:47 AM

u are so supportive!!thank u abg danny,,abg dah bawak tanggungjawab abg dgn cemerlang sye rse,,tp sye hrp abg tetap support kami untuk aktiviti-aktiviti kolej lepas ni,,,jage akhlak,,jage penampilan,,jage segala2nya walaupun dah habes jadi jaksa,,jgn lupe jage kak bear jugak!!he3,,kak bear kena bayar komisen ni,,

Comment by saya.L-A-N-N on March 22, 2009 at 7:00 AM

ayoyo danny. mcm frust je!

Comment by Dignity Lonely on March 22, 2009 at 12:45 PM

[1] first anonymous..
surat wasiat?? hahaha.. agak la.. cm Nasihat Danny YDP pon ad.. ahaks.. nasihat ny sume tk kebaikn bersama n bukn tk menunjuk.. selagi mana leh guide, abg akn guide.. tapi abg manusia biasa, yg x sempurna, yg bisa melakukan kekhilafan.. silap salah, maap awal2.. tapi, banyak yg abg tertinggal n x dpt buat.. tapi masa dh habis, pewaris akn take over.. thanks dik..

[2] anonymous yg ke dua [sgt x suke anonymous]
supportive?? erm?? ok2.. thanks.. cm abg dh cakap kat atas, abg akn tetap support xtvt2 kolej.. tapi jgn smpi korang nek meluat tgk muke abg r.. n abg arap sgt2 yg batch 09/10 akn berjaya. lebih dari kitaorg.. jage k.bear?? motip masuk dlm komen bab jaksa?? sesat ehh??

[3]lann..
wooo.. pasrah ad.. frust ad.. kecewa lagi r.. sedey woo.. teringat zaman2 berebut jawatan dulu.. nk jadi 1st year lik.. arghhhhhhh.. bnyk kenangan manis..

Anonymous on March 24, 2009 at 12:14 AM

saya sayang awak sebagai seorang abang yg banyak berkorban untuk adik2ny..

Post a Comment