Followers

Thursday, March 05, 2009 / Posted by Muhammad Danny /

12.17am.. G1 204..
Kat bilik afiq n ijat..
Lepas 4 jam berhempas pulas tk dapatkn tenet..
Baru je dapat ntah sebb ap la kat bilik ak 2..

Well, entri ny bukn sal nk buat luahan perasaan o ap2..
Tapi kira nk bagi pendapat gak r sal entri kawan ak..
11 hours ago dy ad post sal Isu Perak(bukn title sebenar)..
Ad beberapa persoalan yg diajukan, tapi xd lagi yg merespon(br 11 jam kot.. tunggu la sket ag)
N kalu ad yg respon pon, mesti x menjawab soklan(bukn sebb x tau politik o law) dgn kata lain, cari kesalahan dlm entri dy je..

Hurm..
Kalu nk imbau likIsu Perak ny r kan(ak pn x ikut sgt)..
Kita xleh bagi judgement at tis point of tyme..
Both sides has their pro n cons..
O in other words, both sides contributed towards today scenario..
Im blogging and putting my self as neutral without being influenced by any media's propaganda..

(1)
First skali isu LOMPAT PARTI kan??
Hurm.. Setahu ak, DSAI yg mulakan plan ny lepas2 dy menang PP..
Tapi plan dy 'indah khabar dari rupa' bila mana xd ap2 yg berlaku after Hari Malaysia..
Dulu, bukan main dok nk lompat parti n so on..
Tapi nape ari ny, bila ad yg dh berjaya 'lompat', ad yg mencaci n sebagainya??
Bodoh kan?? Sendiri yang ilham, sendiri yg marah@xpuas hati..

Sebelah pihak lagi plak, dulu bukan main tentang sal 'lompat2' ny..
Tap inape buat lik ehh??
Hurm.. Bese r 2 kot. 'ludah jilat balik'

KESIMPULAN scenario pertama= 2 2 belah pihak salah..
Jgn nk menunding jari ag..
Jgn lupe sape yg ilhamkan, jgn lak lupa sape yg berjaya..
Kegagalan x semestinya x buat.. Bukan pencetus x semestinya x berdosa..

(2)
Sal TUKAR MB lak..
Dlm perkara ny lak..
Memang la ad undang2 tubuh kerajaan negeri(fasal 16 ehh??)
Yg memperuntukkn kuasa pada pembesar melayu a.k.a. sultan dlm hal ehwal politik ny..
Tapi, harus diingatkn, malaysia negara raja berperlembagaan..
Dimana, raja memerintah berdasarkn skop tugas yg telah tercatit dlm perlembagaan persekutuan..
Tidak mempunyai kuasa veto pada ap2 kecuali hal2 berkaitan org art153(tk kita gak kn??)
Tapi bila mana Sultan dh bertitah, jangan la plak kita minta tk derhaka..
Yg lagi sorang lak, pandai2 lak nk tubuhkn kerajaan.. (faham2 sape je r)

KESIMPULAN
ntah r, saje je nk cter..
padahal x ikot langsung isu perak ny..

(3)
Sidang bawah pokok..
Hurm, siyes sgt2 menarik..
Sgt2 berpegang pada 'masa i2 emas'.. Jgn bazir masa..
Ak dulu belajar law(asasi jargh) n skang amik s.politik(pointer rendah la)..
Setahu ak, kuasa/kekebalan seseorg AP(ahli parlimen) dll berkata2, hanya dlm 4 dinding dewan dy je..
Dlm erti kata len, kalu dy ADUN Perak, hanya dewan perak sahaja dy kebal tk berkata..
Dlm erti kata lain lagi, kuasa speaker hanya dlm dewan je kot..
Bawah pokok atau umah dy sekalipon, tidak ad ap2 kuasa pada dy.. (huhu, kalu construction cm ne ehh??
So jangan la pandai2 nk buat sidang sebb langsung x valid..
Bukti xd kekebalan??
Haa, sebb 2 la karpal 2 berani cakap dlm parlimen je..
Sebb dlm dewan, xd org leh saman..
Kebebasan bercakap adlh pada tahap yg paling maksimum tapi still kena jaga adab r(peraturan mesyuarat)..

(4)
Sal nk siasat speaker lak..
Hurm, setahu ak la kan, seorang pengerusi i2 melambangkan pemimpin..
Pemimpin lak ad mcm2..
Ad PM, MB, KM, Speaker n banyak ag..
Dlm Islam la kan, ant ciri2 khalifah yg 10 ialah??
ADIL....
Betol kan cakap ak..

Jadi dlm isu ny, ak rasa x adil kalu nk buat sidang khas sebb nk buat vote of no confident..
Sebb dh terang lagi bersuluh, semuanya cm kronologi je..
Gantung hak-> sidang khas ->vote of no confident..
Hurm.. Jadi tujuan penyiasatan x lain x bukn, tk check dy nyer keputusan r..
Keputusan?? Xd org leh pertikaikn..
Haaa.... Nk tau x satu fakta..
Nape Hakim ad satu shopping mall sndri(kt bukit bintang)..??
Nape hakim2 ny x digalakkn baca surt khabar n tgk berita..??
Nape hakim2 xleh baik sgt ngan massa(masyarakat-bahasa politik aw)..??
Xtau?? Xpe2, bagi soklan len lak..
Ingat x tyme Form 4 subjek sejarah, kita ad belajar sistem peperiksaan awam negeri cina..??
Nape?? Sebb x mo ad gangguan dr pihak luar tk kacau urusan membuat keputusan..
Dlm law, kita panggil benda 2 sebagai independent of the judges (kalu x clap r)..
Dlm erti kata len, keputusn seorg hakim tidak boleh disandarkn kpd persekitaran..
N sebb i2 kita gelar mereka sbg 'Yang Arif' kerana mereka yg buat keputusn tanpa amik faktor persekitaran dlm kiraan..

Tapi skang Speaker kan..
Hurm..
Tgk lik kedudukan atau tempat duduk Speaker..
Tgk ketinggian tempat dy..
Tgk cm ne org dlm dewan hormat dy..
Tgk cm ne dy berpakaian..
N bandingkn sume 2 ngan institusi kehakiman..
Sama kan, ngan kata len, peranan mereka adlh sama..
Tk mengawal n buat keputusan lepas mendengar prosiding atau pendebatan..
Tapi Speaker kena dgr suara majority r tk buat keputusan, hakim lak berdasarkn undang2 yg sudh tertulis(jgn salah faham)..
Dorang kena kuarantin.. Baik yg amik xm, mahupun yg nk periksa jawapan..

Bagi ak lak kan, tujuan penyiasatan bukn nk siasat sal keputusn 2 semata2..
Tapi nk siasat ap yg berada di sebalik keputusn 2..
Speaker xleh sewenang2nye backing sape2 dlm sidang..
Dy harus adil n bukn ikot parti dy sendiri..

Cm dlm PBB gak r..
Bila mana seseorg telah dipilih menjadi ahli(amik contoh S/U Agong-Mat Korea 2)..
Dy harus bercakap neutral dlm ap2 hal..
Sekalipon negara dy yg disabitkn dgn kesalahan, dy still xleh backing negara dy..
Xd ap2 kepentingan dh tk negara dy..
N dy menjadi 'rakyat' PBB kiranya..
Buat sementara waktu, kerakyatan negara asal terlucut..
Sush kn jadi pemimpin??
Banyak yg kena korban..

Setel d bahagaian Speaker, kita tgk lak org yg bg arahan 2..
Hurm...
Idop ari ni la kan, sape2 yg ad interest(kepentingan aw, bukn minat) dlm hal 2, dy sikit pon xleh bagi pendapat atau ap2 sahaja..
Dy kena senyap n biarkn je..
Memang x logik, tapi ini realiti..
Cm kes AP yg ad gambar separuh bogel baru2 ny r..
Bila mana kawan sndri kena, sume backing..
Tapi bila President MCA dulu yg kena, mcm2 korang kutuk..
Konon2, skang kena r jaga private life dy..
Xleh invade n so on.. Respect la.. Padahal, benda 2 betol..
Tapi, kadang2 manusia ny melihat pada org yg berkata, bukn pada mesej yg dy nk sampaikn..
Ak petik kata2 ko sahabat ak "wats more important? the person or his talking?"

Jadi, jangan la salahkn Pak Lah yg bagi arahan 2 sebb dy BN..
Tapi kalu DSAI yg bagi, sume ikot je..
Hurm... Pelik2..

Ak rasa dh panjang lebar kot ak mencarut memaki hamun..
Cm ak cakap r td, ak neutral n x backing sape2..
Cume nk menjawab persoalan yg timbul..
Bila mana kita berfikir tentang sesuatu, ingat haruslh neutral..
Bukan asid, bukan alkali.. Bukan madu, bukan tuba..
Bila mana kita berpihak pada satu, kita buta dlm membuat penilaian..
Ak tidak membuat keputusn ap2 diatas, tapi ak hanya menerangkn kerana ak tahu sedikit sebanyak..

Salam.. Sekian..

This post is open 4 debate. Sape2 yg nk comment, pliz put ur self as neutral..

p/s: sorry if i sound rude.. tapi, kadang kala kita kena baca kedua-dua sumber.. bukn menukar akhbar pilihan tetapi tetap pada isi/idealogi yg sama..

7 comments:

diriku on March 5, 2009 at 10:13 AM

no komen..but i agree with your view...i like the word "we need t be neutral,not acid or alkaly"

diriku on March 5, 2009 at 10:13 AM

no komen..but i agree with your view...i like the word "we need t be neutral,not acid or alkaly"

Comment by didieadila on March 5, 2009 at 12:53 PM

saya sgt stju dgn anda..
suka dgn pendapat yg neutral cmni..
bukannya cm sstgh pihak yg berat sebelah..
haissh... -.-"
skian terima kasih..

Anonymous on March 5, 2009 at 1:42 PM

HANYA ALLAH YANG TAHU SEGALANYA...

Anonymous on March 5, 2009 at 1:43 PM

HANYA ALLAH YANG TAHU...

Anonymous on March 5, 2009 at 1:44 PM

HANYA ALLAH YANG TAHU SEGALANYA...

Comment by Dignity Lonely on March 5, 2009 at 2:38 PM

hurm....
thanks kpd yg mengepost komen kat cny..
neutralkn diri sebaik yg mungkin..

Post a Comment